"В утвърдения стандарт „Стара планина” не трябва да има и след от соя”. Това каза в предаването "Тази сутрин” директорът на ДВСК д-р Любомир Кулински. "Това беше категорично разписано и това беше общото мнение на една доста голяма работна група, на която аз имах честта да бъда председател. Соя не трябва да има дори и в подправката”, каза той.

"Соята се оказа един от най-добрите стабилизатори на аромати. Тъй като по европейските регламенти съставки под 2% не се обявяват в съдържанието, твърде е вероятно да е попаднала и такава подправка”, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той поясни, че по БДС е допускано да има до 3% соя в колбасите, а сега е решено да няма никакъв процент соя, но проблемът е, че сега соята се използва като стабилизатор.

От разговора в студиото стана ясно, че у нас няма лаборатория, способна да направи количествен анализ на продукта – подобни лаборатории в Европа са малко, а уличените, че съдържат соя продукти ще бъдат проверявани в лаборатория в Германия.

Целия разговор можете да чуете в прикачения видео файл.