От днес в Столичната община започват да проучват още една нова площадка за съхранение на боклуци, която се намира на 20 км от столицата и на 6 километра от най-близкото населено място. Това заяви в предаването тази сутрин на Би Ти Ви заместник-кметът по екологията Милор Михайлов.

Този терен се съобщава за първи път, но проучванията му ще отнемат време. В квартал Дружба обаче, където временно се съхраняват балите, има риск от екологично замърсяване и затова спешно трябва временно решение. Според Милор Михайлов единственият вариант за временно отваряне на сметището в “Суходол”.

Още поне месец и половина е необходим за приключване на процедурата по проучването на мина Бобов дол за съхранение на отпадъци, каза заместник-кметът Милор Михайлов.Според него до 15 септември е невъзможно да се направят проучванията и на новата възможна площадка за отпадъци. В средата на септември единствената възможност е “Суходол”.

Ако суходолци не се съгласят депото временно да бъде отворено до намирането на нови площадки, напълно възможно е да се разпространят зарази като жълтеница в кв. “Дружба”.

Според Милор михайлов двата варианта за предотвратяване на криза с боклуците през септември са-да бъде отворен “Суходол” отново и държавата да съдейства за намиране на нови възможни депа за превозване на балираните отпадъци.