Климатът в по-голямата част от Китай е горещ и влажен, затова хората там от хилядолетия търсят начини за разхлаждане в летните жеги.

От 15 години д-р Тиен Юн прилага тайните на китайската медицина и фармация в България. През горещините тя препоръчва приемането на горещ зелен чай и обилни количества пресни зеленчуци. Според китайската медицина, през лятото трябва да избягваме Слънцето от 11 до 17 часа. Но не само заради жегите - тогава е най-високата биологична активност на сърцето и бъбреците.

Д-р Тиен Юн: “Лятото е сезонът на дзан-органа, или плътния орган сърце, а то е свързано с първоелемента огън. Още преди хиляди години китайските лечители са съветвали, че през лятото не бива да се приемат силно охладени храни и напитки. Иначе баланса на вътрешния огън в тялото ще се наруши и това може да нарани както сърцето, така и бъбреците".

Китайската медицина твърди, че летните горещини натоварват силно и черния дроб. Зеленият чай облекчава работата на този орган и помага за прочистването на организма. Препоръчителни в жегата са салати от соеви кълнове и черни китайски гъби, които не само разхлаждат, но и подсилват имунната система.

Д-р Тиен съветва сутрин преди 7 и вечер след 20 часа да заставаме близо с лице към дървета като ябълка, орех, топола и бор и да черпим от тях положителна енергия.