Докато стотици наши сънародници очакват евакуацията, семейство български медици няма да могат да се качат на самолета, дори и той да излети. Причината - намират се в град на около хиляда и 300 километра от Триполи и не могат да напуснат страната като другите хора.

Доктор Крум Крумов умира в раната сутрин на 11 февруари, в болница в град Дерна - същата, в която хирургът работи 9 години. Съпругата му Людмила Крумова, медицинска сестра в 50-хилядния град, тръгва по либийските институции, за да извади необходимите документи за транспортиране на тялото. Последната формалност - ковчегът трябва да бъде затворен в присъствието на консула на България, за да може да бъде качен на самолет.

„С консула се разбрахме, в четвъртък, на 17-ти, аз трябваше да пътувам със съпруга ми, като карго, с ковчега да пътувам в 4:10  ч. сутринта", каза за bTV Людмила Крумова, гр. Дерна болница Уахда.

Намиращият се на 1300 километра от града консул обаче не пристига. След това избухват безредиците. Така, 11 дни след смъртта, тялото на доктор Крумов е все още в моргата на болница в завладения от протестиращите град Бенгази.

„Болниците са препълнени в Бенгази с трупове. Днеска ще има масово погребение на загиналите. Всичко е наред, казаха ми, че дори и да не може консулът да дойде, нека ми изпрати факс, да ме упълномощи и да отида и да затворим ковчега. Как обаче ще пътувам от Бенгази въобще не е ясно", каза Крумова.

Летището в Бенгази е полуразрушено. В същото време изходната виза на починалия доктор изтича на 28 февруари. Освен съпругата Людмила, в патова ситуация е и дъщерята Дарина. Макар и само на 16 години, ученичката не спира да обикаля институциите и да моли за помощ - за да може да погребе починалия си баща.

Семейството се надява на помощ по море. Само така според тях ковчегът може да бъде транспортиран до София.