Тези дни здравното министерство алармира за случаи на заболели от антракс в Ямболско и Разградско. Окончателното потвърждение на диагнозата антракс дават експертите от лабораторията по особено опасни инфекции.

В националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции постъпват всички изолирани щамове микроби от цялата страна, за които има съмнение че са причинители на опасна инфекция. Последният материал, изпратен от Ямбол, е за потвърждение на антраксни бацили.   

"Ние вече успяхме да потвърдим щама като бацилус антрацис и сега предстоят допълнителни генетични изследвания”, каза д-р Румяна Ненова от лабораторията. "Ние разполагаме с експресни методи, с които дават предварителна прогноза в рамките на няколко часа. Това е първият предварителен резултат, който се съобщава веднага. Колегите са започнали екстремна профилактика и терапия веднага след възникване на съмнението, че се касае за антраксна инфекция.”

Обикновено антраксът е проблем в сухите години, когато тревопасните животни развиват антракс и умират. Те се заразяват от спорите в почвата.  

"Когато е сухо, те ядат корените на тревата заедно с почвата, и ако тази почва съдържа антраксни спори, те развиват храносмилателна форма на антракс”, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев - Национален консултант по микробиология. "Когато едно домашно животно умре, то не трябва да се изяжда, а да се търси компетентно мнение на ветеринарен лекар. Да се изясни от какво е умряло животното. В никакъв случай да не бъдат колени и консумирани, защото чревната форма е много опасна за хората.   Днес вече се знае, че антибиотик, който е средство на избор при съмнение за антракс, за екстрамна профилактика на антракс, и за лечение на антракс, това е ципрофлоксацинът.”

Много тежка е дихателната форма на антракс. Внимателни трябва да бъдат работници, които разрушават стари обори от 50-100 години, измазани с кал и тор. Трябва също да се знае, че при всяка "синя пъпка"  се търси медицинска помощ. Щамът от Ямбол е причинил именно кожната форма на антракс.

Д-р Ненова напомня: "Материалът за изследването трябва да се взима преди започване на антибиотичната терапия, за да разчитаме на успешно изолиране."

Сигнализирането на доказани първи случаи от особено опасните инфекции е важно, за да се вземат мерки, които да ограничат разпространяването им. Антракс, бруцелоза и туларемия  основно са заболявания по животните, но от тях боледуват и хората.