Вчера организацията Амнести интернешънъл призова главния прокурор да бъде разследвана смъртта през тази и миналата година на 27 психично болни от дома.

Тежка пневмония и недохранване са причинили смъртта на някои от възрастните хора в дома в Драгаш войвода, твърдят от "Амнести интернешънъл". Последните два смъртни случая са от месец март. Според новоназначената директорка на дома Анелия Великова, изнесените от "Амнести интернешанъл" данни са преувеличени.



По данни на социалното министерство домът за възрастни с психични отклонения в Драгаш войвода е с капацитет 150 места, от които в момента са заети 145. Ремонт на сградите не е правен от откриването на дома през 1965 година. Отоплението е с печки с твърдо гориво, което е неподходящо за заведение за хора с психични отклонения.

Според "Амнисти интернешънъл" от починалите през миналата година възрастни, аутопсия е правена само в три от случайте и диагнозата е била, че смъртта е причинена от тежка пневмония и недохранване.
Бюджетът на дома е оскъден, но въпреки това осигуряваме топла храна и лекарства, твърдят от персонала. Според прокуратурата събраните до този момент сигнали са за неправилно лечение на възрастните хора.