Според него, Шарон и Колин Пауъл обсъждали идеята за мирна конференция и начина, по който тя да бъде организирана, за да се тръгне към политическо решение на израелско-палестинския конфликт.

Шарон предложи конференцията да бъде организирана под егидата на Съединените щати на неутрално място и в нея да участват представители на Израел, палестинците, Египет, Йордания, Мароко, Саудитска Арабия и държавите от Залива.


Палестинският лидер Ясер Арафат каза от своя страна, че е готов да приеме израелското предложение за регионална мирна конференция, ако САЩ подкрепят идеята. Той призова отново за незабавно изтегляне на израелските войски от Западния бряг. Същевременно преговарящият от палестинска страна Саиб Еракат смята, че израелската идея за мирна конференция е "губене на време".

Съветничката на президента Джордж Буш по националната сигурност Кондолиза Райс каза, че Съединените щати смятат за преждевременна идеята за международна конференция за мир в Близкия Изток, но не я отхвърлят по принцип. Възможно е утре американският държавен секретар Колин Пауъл да се срещне отново с Ясер Арафат. Днес американско-палестинските преговори ще продължат на по-ниско равнище.