200 милиона души в Евросъюза страдат от наднормено тегло. Тревожещ е фактът, че по 400 хиляди деца годишно затлъстяват. По данни на финландския здравен институт, проблемът при децата е извън контрол и се разраства много бързо. Затова финландското председателство възнамерява да работи за здравословното хранене и физическите упражнения.

Едно от решенията е в училищата да се продават само полезни храни, без нездравословните чипсове и снаксове, и да се намали употребата на газирани напитки сред учениците. Преди няколко месеца британското правителство взе решение за това.

Освен че засяга естетиката, затлъстяването е опасно заради последиците за здравето. Заради наднорменото тегло на своите граждани държавите от Евросъюза изразходват годишно около 59 милиарда евро - преки разходи за здравеопазване. Икономическите загуби идват и от отсъствието от работа и ранното пенсиониране.

Най-сериозно е положението в южна Европа и Средиземноморието, където се предпочитат ястия, богати на мазнини, захар и сол. Около 35 на сто от европейците са нездравословно дебели, докато 80 процента са с над нормалните за ръста им килограми. Най-малко хора с наднормено тегло има във Франция и Латвия. Всеки двама от петима възрастни в Гърция, Германия и Великобритания са с проблемно тегло.