Повод за импровизирания митинг стана посещението на министъра на вътрешните работи Румен Петков, който трябваше да присъства на заседание на Общинския съвет на тема - "Има ли организирана престъпност в Дупница".

Нямаше заседание на Общинския съвет. Въпреки, че по закон имат право, много граждани не бяха допуснати да присъстват под предтекст, че залата е малка.

Посещението на Румен Петков в Дупница не бе съпроводено с рокади в полицията. Вътрешният министър не взе и страна в конфликта. Той отбеляза, че от 8 месеца в Дупница няма открадната кола, а наркоразпространението е сведено до минимум.

Според Галев конфликтът се е породил заради отказ на кмета да задвижи няколко проекта, предложени от бизнесмените. Кметът вижда нещата по друг начин. Но и двете страни не отричат, че до преди дни са намирали общ език и поле за взаимно сътрудничество.

В момента тече проверка за произхода на парите на бизнесмените Галев и Христов, които твърдят, че са обикновени представители на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелите. Скорошен сигнал срещу тях, свързан с рекет и изнудване, няма. По седемте дела за случаи отпреди десетина години присъдите са оправдателни.