В Лос Анджелис се състоя церемонията по раздаването на наградите на Гилдията на американските киноактьори. Натали Портман получи отличието за най-добра актриса за ролята си във филма "Черният лебед".

"Работя още от 11-годишна и Гилдията през цялото това време се е грижила за мен. От гилдията следяха да не работя прекалено много и да завърша образованието си, докато работя. Толкова съм им благодарна, че се грижат за мен всеки ден", каза Натали Портман.

Британската монархическа сага "Речта на краля" спечели на Колин Фърт наградата за най-добър актьор.

"Досега имах карта за принадлежност към гилдията на американските киноактьори, която е нещо многа важно за мен, като се има предвид, че съм роден в Англия. Въпреки очакванията ми обаче тя не ми отваряше вратите на изискани клубове, на правителствени сгради, нито привличаше към мен женското внимание. Сега обаче получих тази награда. Затова бих искал да благодаря на охраната, че ме допусна поне в тази сграда", пошегува се Колин Фърт, докато приемаше наградата си.

Призовете за поддържаща женска и мъжка роля спечелиха съответно Мелиса Лио и Кришчън Бейл. В раздела за драматични телевизионни филми наградата за най-добър актьорски състав получиха участниците в гангстерския сериал "Престъпна империя" на режисьора Мартин Скорсезе.

Церемонията се състоя в изложбения център "Шрайн експозишън". Оценката на гилдията, която обхваща около 120 000 души, се възприема като определящ фактор в борбата за наградите "Оскар". В надпреварата за отличията на гилдията участваха 20 актьори и актриси, 17 от които ще се състезават и за отличията на Американската академия за филмово изкуство.