Психологията е най-желаната специалност в Софийския университет "Св.  Климент Охридски" през последните години. Запазва се големият общ брой на кандидат-студентите, като тази година увеличението е с над 400 души - кандидатите са 11 253, а миналата година са били 10 829. Това съобщи заместник-ректорът доц. Мария Шишеньова.

В първата десетка през последните три години освен психологията, посочена на първо място от 1718 от общо 5981 кандидати тази година, са още правото, публичната администрация, журналистиката, медицината, софтуерното инженерство, компютърните науки, английската филология, международните отношения и социалните дейности.

Интересът към психологията е и от българи, и от чужденци

все повече са кандидатите от Гърция и Кипър. Професията е свързана с пътувания в чужбина, а и доста психолози у нас откриват частни кабинети - по западен образец, коментира заместник-ректорът.

Големи са и възможностите за кандидатстване - с оценките от шест предмета от матурата и с кандидатстудентски изпити по шест предмета.

Утре ще бъдат оповестени резултатите от изпита по български език

В началото на идната седмица - от изпита по история. Това са двата изпита, на които се явяват най-много кандидат-студенти.

Различен е процентът на слабите и отличните оценки на различните изпити. Като цяло най-много са работите с оценка много добър - от 4,50 до 5,49, и увеличаването им е тенденция. Това говори за значителна успеваемост, коментира заместник-ректорът.

Двойките са средно 27-28 на сто

Най-много са по математика - 35 на сто на втората сесия и 32 на сто на първата, и по география на България - съответно 48 и 37 на сто. Според зам.ректора възможно обяснение за резултатите е, че кандидатите се явяват "на късмет". Най-висок е процентът на отличните оценки по биология, английски и немски език.