Според началника на полицията в града бомбата се задействала, когато израелски полицай спрял колата за рутинна проверка. Служителят на реда е сериозно пострадал, по-леко ранени са други двама души.

В момента се провежда заседание на Съвета за сигурност на ООН с председателя на световната организация Кофи Анан. Тема на заседанието е задълбочаващата се криза в Близкия изток.
 Министрите на външните работи на страните от организацията "Ислямска конференция" обвиниха Израел, че тласка Близкия Изток към война и призоваха Съвета за сигурност на ООН да защити палестинците, предаде Ройтерс.

В декларация, приета през първия ден от срещата им в столицата на Малайзия Куала Лумпур, министрите призовават съпредседателите на близкоизточния мирен процес Русия и САЩ, както и Европейския съюз, веднага да спрат израелската "агресия" и да накарат израелското правителство да изтегли войските си от всички окупирани палестински и арабски територии.

С искания за премахване на обсадата около офиса на Арафат и изтегляне на израелската армия от палестинските градове се проведоха про-палестински протестни демострации в Йордания, Египет, Китай и Либия.  

"Ислямска конференция" "остро осъжда последното израелско нахлуване в палестински градове и села, както и в централата на палестинската автономна власт, което застрашава живота на президента Арафат и членовете на палестинското ръководство", се посочва в декларацията.

Израел разшири военната си операция на Западния бряг и навлeзе рано тази сутрин в градовете Витлеем и Калкилия. Обграден е и град Тулкарм. Според израелските власти, това е началото на продължителна операция с цел да се прекратят палестинските самоубийствени атентати и други нападения на палестински екстремисти.

Във Витлеем израелските танкове спрели на по-малко от 500 метра от църквата "Рождество". Окупирани били и съседните селища Ал Хадер и Бейт Джала. Израелските власти изразиха намерението си напълно да изолират Ясер Арафат, който от петък е блокиран в офиса си в Рамала. Мярката цели да попречи на палестинския лидер да се свързва по телефона с въоръжените крила на организацията "Ал Фатах", ръководена от него.

Седем души, от които петима чужденци, били ранени в Бейт Джала, когато израелските воници открили огън по демонстранти. Еврейски заселник бе застрелян от въоръжени палестинци в покрайнините на Ерусалим. В Тулкарм двама маскирани мъже застреляха седем палестинци заподозрени в сътрудничество с Израел. Екзекуцията станала в сграда на палестинското разузнаване, предварително напусната, след като станало ясно, че израелските танкове настъпват към града. За три подобни случая бе съобщено в Калкилия и Витлеем.