Не искаме след оставката на доц. Коцева да се замаже въпросът, а да се изясни кой точно е направил целия въпросник за преброяването. Грешката във формуляра не беше само в изписването на "българомохамедани", а вътре бяха изписани и други етноси като "македонци", "гагаузи" и т.н., та включително и "херцеговци". Това показва, че в тази институция някой или не си върши работата, или е неграмотен, или пък умишлено се опитва да провокира обществото. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването "Тази сутрин".

По думите му, след среща на представители на ВМРО с доц. Марияна Коцева - шеф на НСИ, те са останали с впечатлението, че дори тя не видяла това предварително. Не е нормално някой да си измисля етноси, заяви категорично Каракачанов. "Ако българин-мохамеданин е отделен етнос, тогава българинът - католик отделен етнос ли е, българинът - протестант отделен етнос ли е?", попита той.

Каракачанов припомни, че при преброяването през 1992 година ДПС е притискало българите-мохамедани в смесени райони да се определят като турци. "И тогава няколко хиляди човека се писаха "марсианци", спомни си той. "Тогава всъщност се развихри действително Възродителен процес, но не от страна на държавата, а от страна на една политическа партия спрямо етнически българи", коментира лидерът на ВМРО.