Най-тежка е ситуацията в габровските села Кози рог, Шипчени и Иванили. В село Кози рог е срутен мост, в района има активизирани свлачища. Наводнени са дворове, приземни етажи и мазета. Във врачанското село Бързина е наводнено основното училище. Частично е засегната и окръжната болница във Варна. Местните власти по места са организирали наблюдение на реките в Габровско. Засега не е регистрирано опасно повишаване на нивата им.

При падналия през миналата нощ проливен дъжд са наводнени над 331 къщи в района на Велико Търново и Павликени.

В село Хотница са засегнати десетки къщи. Водата е заляла дворове и стопански постройки. Рано сутринта хората спасяваха от стихията домашните животни. Причина за наводнението според местните е непочистеното корито на местната река и липсата на отводнителна система.

Подобна е ситуацията и в останалите места от областта. Количеството на падналите дъждове надхвърля 100 литра на квадратен метър. В село Обединение са наводнени 40 къщи. Една подстанция в село Русаля. По-късно след обяд пожарникари вече изпомпваха водата от пострадалите къщи.

Наводнени мазета и изкъртена пътна настилка са пораженията от проливните дъждове във Варна.

В Плевенско най-сериозни щети са нанесени на село Градище, което беше залято за четвърти път тази година. Селото е наводнено от река, която местните хора наричат Сухата бара.

Малката вада за няколко часа миналата нощ се превърна в пълноводна река и отнесе мостове, заля улици и наводни къщи. Домът на 60-годишната Атанаска Димитрова е наводнен за четвърти път тази година. Жената е получила 620 лева за щетите от предишните бедствия, но сега домът й отново бе залят а една от стените на къщата е съборена.

Вадата превърнала се в река е разделила селото на две. Амхед Салиев е от квартала, в който няма магазин или фурна. Човекът чака от шест сутринта, за да си купи хляб.

Хората в селото смятат, че са наводнени заради изпускане на вода от язовир "Александър Стамболийски". Директорът на "Гражданска защита" - Плевен Георги Линков категорично отрече това и заяви, че бедствието е следствие на поройните дъждове. Заради наводненията временно е затворен пътят Левски-Павликени.

Във Варна много от улиците са с изкъртен асфалт и шахтите са затлачени след проливните дъждове. Най-сериозни са пораженията по крайбрежните улици. В района на Летния театър пороят е влачил три автомобили. Заради разрушената настилка временно бе променен маршрутът на някой от линиите на градския транспорт.

Проливните дъждове през това лято активизираха десетки свлачища в Родопите. Само в Смолянска област от началото на годината са регистрирани 42 случая, като голяма част от тях са новопоявили се свлачища. Застрашени са над 100 къщи. Местните институции твърдят, че не могат сами да се справят с проблема без специална правителствена програма за борба със свлачищата в планинските райони.

Едно от най-новите свлачища се намира в Смолянския квартал Райково. Специалистите твърдят, че няма опасност параклисът да се озове до къщите, но по стените още личи докъде е стигала затрупалата ги земна маса. Застрашени къщи има в общините Смолян, Доспат, Мадан, Неделино, Баните.

Тази местност е известна като най-голямото свлачище в България. То е дълго 6 км и широко 4 км. Според специалистите, то се придвижва всяка година с 27 см надолу. Близо е до Смолянските езера. То е причина пътят от Смолян за Девин да е на вълни, а изолаторите на електродалекопроводите да са накривени.

Според властимащите в областта, досега не е правено нещо повече за предотвратяване на бедствия, защото проблемът е станал толкова видим чак след последните валежи.

От години се работи, но все още не е изцяло завършен кадастърът на свлачищата в областта, по който ще може да се работи превантивно.