Автор на балета "Даяна - принцесата" е датският хореограф Петер Шауфус, бивш учител по танци на покойната принцеса. Според рецензиите творбата представя кралското семейство в отрицателна светлина, докато същевременно идеализира образа на Даяна.

Едва ли има по-подходящ момент за дебюта на балета с оглед на предстоящата сватба на принц Чарлс с дългогодишната му приятелка Камила Паркър-Боулс. Шауфус обаче отхвърля обвиненията, че търси сензация.

Постановката е семейно дело за хореографа. Ролята на Уелската принцеса се изпълнява от съпругата му Зара Дийкин, а 11-годишният му син Люк се превъплъщава в образа на принц Уилям.

Петер Шауфус се запознал с Даяна преди двадесетина години. Тогава той бил художествен директор на Английския национален балет, а принцесата идвала при него на уроци. Като дете тя мечтаела да стане балерина, но пораснала твърде много на ръст.

През 1985 г. тя все пак изживя своя момент на слава, когато се появи на сцената на Лондонския балет заедно с балетиста Уейн Слийп. Танцът бе изненада за рождения ден на Чарлс. Музиката за балета е интересно жанрово съчетание - от Едуард Елгар до рок групата "Дъ Кюър".

Според Би Би Си балетът няма да има представление на 8 април, деня на сватбата на Чарлс и Камила.