В Рим днес беше погребан Никола Калипари.
Ковчегът с тялото на загиналия специален агент беше внесено в църквата "Санта Мария дели Анджели" под аплодисментите на събралото се множество.

На траурната церемония редом със семейството на Калипари пристъстваха президентът Чампи, премиерът Берлускони, министри и депутати.

Никола Калипари е човекът, отговарящ за външните операции в италианското разузнаване. Той е участвал с акциите по спасяването на всички италианци, които бяха вземани за заложници в Ирак. Двама от тях загинаха. В петък Калипари закри с тялото си току-що освободената от заложнически плен журналистка, когато колата им беше обстреляна от американски патрул.

Журналистката от вестника Анджела Паскучи не изключи това да е разследване само от американска страна, но потвърди, че и италианските, и американските власти искат да установят какво точно е станало в петък вечерта.

Белият дом отхвърли днес твърденията на Джулиана Сгрена, че е възможно тя да е била мишена на стрелбата. Според говорителя на президента на САЩ Скот Маклелън, е абсурдно да се твърди, че американски мъже и жени в униформи са нападнали умишлено невинни цивилни.

Специално за Би Ти Ви от вестник "Ил Манифесто" заявиха, че очакват пълно разследване на случая.

"Може би ще има разследване само от страна на американците и ние можем сам да се надяваме, че те ще проведат честно разследване", коментира Анджела Паскучи, ръководител на отдел "Международна политика" в "Ил Манифесто".

- А според Вас решени ли са и американските и италианските власти да се разкрие цялата истина?
- Те казаха, че искат да разберат какво се е случило в петък вечерта и са решени да стигнат до края на тази история с ясен доклад, който да даде удовлетворяващи отговори на много въпроси, които възникнаха след това събитие. Ние се придържаме към факта. Това е брутален факт. Кола, която не е подозрителна, беше атакувана. Човек като Никола Калипари загина, а нашата журналистка беше ранена. Това не е хубава случка, не е благородно събитие. Ние се придържаме към факта и очакваме обяснение какво е станало - заяви Анджела Паскучи.