Според комисията, социалнослабите, които използват до 75 киловатчаса месечно, трябва да се подпомагат не с ниски цени на тока, а с допълнителни помощи от социалното министерство. Тази мярка ще се въведе по искане на Световната банка, за да бъде отпуснат нов заем за България.

Отмяната на първото стъпало в цената на тока ще направи електричеството по-скъпо, за близо 30% от битовите потребители, които ползват до 75 киловатчаса месечно.

В столицата това са 8% от абонатите. Един от тях е Стефания Петкова, която е ползва само по 45 киловатчаса.

"Аз мисля, че достатъчно са ни натиснали. Не става дума за електричеството, а за всичко", коментира жената.

До 75 киловатчаса електричеството струва 9,8 стотинки на киловатчас през деня и 5,3 стотинки за нощна енергия. Това са цените от 2001 г. Цената на електричеството над 75 киловатчаса беше увеличавана на три пъти и сега е по 17,4 стотинки - дневна тарифа и 9,3 стотинки на коловатчас - нощна енергия.

"Не е справедливо второто стъпало да субсидира първото. Прави се кръстосано субсидиране. От пазарна гледна точка не отговаря на изискванията на Световната банка", заяви проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕР. 

Създаването на една цена за всички абонати ще направи по-евтино електричеството от второто стъпало.

Новата цена на тока няма да надвишава 45- процентно увеличение, направено през последните три години, уверяват от Държавната комисия за енергийно регулиране. Това означава, че с отпадането на първото стъпало, следващата година всички ще плащат по 14,21 стотинки на киловат час за дневната тарифа и 7,7 стотинки за нощната. Предстои да бъде решено как да бъдат компенсирани социално слабите.