800 тона - толкова са раздадените плодове и зеленчуци по програма „Училищен плод", отчете Държавният фонд “Земеделие”. В същото време социологическо проучване показва, че програмата е успешна, а интересът към плодовете и зеленчуците в училище нараства.

Според данните на Алфа Рисърч, тази тенденция се е прехвърлила и у дома и се отразява позитивно на хранителните навици на децата. 90 % от родителите и 77 % от децата одобряват консумацията на плодове и зеленчуци.

Общо 2 хиляди учебни заведения работят по програмата „Училищен плод”. Над 50 на сто от училищата обаче не са се включили в нея.

С какво се хранят децата там, където я няма програмата?

Боб чорба, картофена салата, кюфте и крем за десерт - Това е менюто за днес за учениците от 71-во училище в Казичене. За между един и два лева децата получават първо, второ, трето и десерт.

Училището не работи по програмата „Училищен плод”. Въпреки това, децата не са лишени от плодове. Предлагат им го фирмата, сключила договор за хранене и самото училище.

„Тези, които са спечелили, фирмата, те си правят менюто, то се одобрява от нашето медицинско лице, освен сандвичите и закуските, които се предлагат, има и плодове”, каза директорът Емил Киликчийски.

Макар че според статистическите данни интересът към плодовете е нараснал, практиката на училищната лавка показва, че и интересът към изкушаващите, но не много полезни храни не е намалял. А за утре в аванс менюто е за закуска домашна баница, банан, пилешка супа, боб с наденица и бисквитена торта.