Най-младият евродепутат от БСП – 28-годишният Момчил Неков, често пие кафе с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Това призна самият той в предаването „Тази събота” по bTV.

Неков влезе в Европарламента с мажоритарния вот на много избиратели на левицата през май 2014 г., когато бе поставен под номер 15 в партийната листа, какъвто бе и номерът на партията в интегралната бюлетина. Той дори измести тогавашния лидер на БСП, който все пак избра мандата в Брюксел, въпреки първоначалните си заявки да работи на национално ниво.

Аз съм пълен с енергия и идеи – участвам в две комиции - по култура и по земеделие, и тепърва предстои да се видят резултатите от работата ми”, увери Неков.

В класацията за активността на евродепутатите той е на 10-то място сред 17-те български представители и на 598-мо в целия Европейски парламент.

Като примери за своята работа той посочи инициативата за промени в схемите за училищен плод и училищно мляко, така че 10% от храните в училище да бъдат с биопроизход. „Ако разберем колко е важно да се храним с биохрани, ще разберем колко по-здрава ще бъде нацията”, обясни Момчил Неков.

Другата му инициатива е свързана с доброволчеството, но тя е за българското законодателство и за нея той ще търси помощ от червените депутати в Народното събрание, защото той няма право на инициатива. „Да залегнат социалните мерки за доброволчеството, да има застраховка, да им се признават уменията, които се придобиват при доброволчеството”, посочи младият евродепутат.

По отношение на заплатата си, той подчерта, че има само четирима асистенти и използва само част от предвидените по това перо пари. На въпрос как разпределя заплата от близо 12 000 лв. на месец като млад човек, той отговори, че такова е възнаграждението на всички евродепутати и не го е измислил той.

В кратък коментар за изборната победа на крайната левица СИРИЗА в Гърция Момчил Неков изрази надежда и БСП „да върви наляво”. „Ние от година прокламираме точно това – че ни трябва промяна, да вървим наляво и да си заемем истинските позиции, както ни отива и както ни се полага. Да си отстояваме левите позиции и да искаме от ЕС и Тройката един по-човешки облик на капитализма”, коментира Момчил Неков.