Градинка пред столичен блок беше напълно унищожена от багери на "Топлофикация" - София. Нито собствениците на терена, нито работещите в района хора са били уведомени за ремонтните дейности, които предстоят. Заради полагането на нови тръби, поддържаната с години зелена площ, е била разкопана до основи.

Преди повече от десет години Бранимир се заема с градинката пред жилищния си блок на ул. "Георги Софийски" в столицата. С много труд и не малко пари успява да постигне завидни резултати. Градинката добива европейски облик. Подменени са дори тротоарните плочи. Само за ден обаче зелената площ е напълно преобразена. На 15 септември "Топлофикация” - София започва планов ремонт за подмяна на тръбите.

"Бяхме уведомени единствено с едно писмо, залепено на вратата, с което ни уведомяват, че ще спрат топлоподаването, поради ремонт на топлопроводната мрежа”, обяснява Бранимир Найденов.

Фирмата подизпълнител влиза в частния имот без предупреждение. Дванайсетгодишният плет е унищожен, а собствениците се оказват с вързани ръце.

"Никой не иска да възпрепятства ремонта на "Топлофикация”, естествено, но никой не ни уведоми, за да вземем своевременни мерки, за да може да не се съсипе поливната система и 12 -годишният плет, който трябва да се извади по определен начин, за да може да се върне обратно”, каза още Райков. 

Леля Мария продължава да полива растенията всеки ден. След прекъсването на поливната система в действие влизат кофите за вода.

"Всяка сутрин като изляза да поливам цветята и поглеждам към тази градинка ми става страшно мъчно, за това, което е съсипано”, признава жената. 

Само часове след излъчването на снимките в рубриката ни "Бай Ганьо европеец" теренът е посетен от служител на "Топлофикация” - София. Преди дни собствениците са пуснали и официална жалба. Повече от седмица огромен трап е пречил на хората да стигат до домовете си спокойно, а дървено мостче е изградено едва преди ден. Недоволни от разкопаването са и собствениците на близките магазини.

"Най-малкото, което трябваше да направят е да ни предупредят. Преди да започне каквото и да е, трябваше да ни предупредят да кажем и ние на хората”, смята Александър Станчев.

От "Топлофикация” - София, както и от фирмата подизпълнител са уверили хората, че всички щети ще бъдат възстановени.

"Аз не вярвам, че ще се възстанови във вида, в който е бил преди да започне ремонта”, коментира Бранимир Найденов.