Той информира, че в Народното събрание е имало депутати, които са били против бюджета още преди неговото обявяване, но се водят преговори с други депутати, които биха подкрепили бюджета.

Огнян Герджиков каза още, че вносителите разчитат на един символичен глас - този на лидера на СДС: "Би било добре, ако Надежда Михайлова си спомни обещанието си и подкрепи бюджета за 2005 г. Това ще е жест, който ние бихме оценили, той дава и една перспектива за бъдещето. Винаги съм твърдял че НДСВ, като една центристка сила, търсеща обединение и съгласие, би протегнала ръка към всички отговорни политически сили. Затова няма нищо странно, че ние бихме се коалирали както с десни така и с леви политически сили. Не бих изразил предпочитания преди изборите, ще направя това след тях, защото трябва да се видят политическите платформи и ако ние намерим общо с някоя парламентарна сила в това отношение, ние бихме се коалирали с нея. Не бих се наел да давам оценка на сегашната управляваща коалиция", добави Герджиков.

"Не бих казал, че за предложението ми за промяна на броя на депутатите е нужна промяна на Конституцията и Велико народно събрание, защото това не е промяна на системата на управление на страната, но общественото ни още не е узряло за тази идея и аз я поставих само като дискусия. Не е актуален в момента въпросът за промяна на държавното ни устройство. Аз винаги съм имал резерви към истинността на референдума през 1946 г., но погледът на НДСВ е обърнат напред и разбиването на двуполюсния модел, което направихме е най-голямото постижение на движението. НДСВ имаше историческа роля. Този двуполюсен модел не беше добър, не работеше за страната. Смятам, че ще е полезно за България Симеон Сакскобургготски да остане колкото се може по-дълго във висшата политика на страната", допълни председателят на парламента.