От Националния осигурителен институт трябва да признаят заявлението, ако го подадете сега въпреки, че кампанията за избор на универсален фонд приключи на 30 септември.

Проверката на икономическа полиция за фалшифицираните заявления е установила, че много от осигурителните посредници са работили от името на безработни или пенсионери с цел да укрият Данък общ доход.

Практиката показва, че такива лица са събирали много заявления, без да знаят кой ги е подписвал и всъщност съвсем наивно са се поставили в позицията на отговорни за нещо, което в действителност не са извършили.

Тези хора без да подозират в момента носят наказателна отговорност. По официални данни подалите повече от едно заявление са близо 60 хиляди. Както Би Ти Ви вече ви съобщи данните на хората, които подлежат на осигуряване за втора пенсия, са били предоставяни от служители в отделите "Личен състав". После някой друг е подписвал заявленията.

Първите осигурителни посредници, за които се установи безспорно, че са извършили нарушение вече възстановиха парите на пенсионните фондове.

Работата на икономическа полиция по този случаи ще приключи вероятно след година-две, прогнозират от фондовете, заради големия брой подадени заявления.