Те отбелязват в обширни материали победата на кандидата на “Коалиция за България”  Георги Първанов срещу независимия кандидат Петър Стоянов.

Агенциите цитират изявленията на Първанов на пресконференцията в НДК, че като президент ще работи за ускоряване на процеса на присъединяване на България към ЕС и НАТО и за укрепването на държавата.

”Ройтерс” и “Франс прес” обръщат внимание на изявлението на Първанов, че е изключително важно да бъдат съживени отношенията на България с Русия, Украйна и други стратегически партньори, както и да се развиват много активни отношения с балканските страни.

Изборните резултати отразяват нарастващото желание за промени на българите, разочаровани от десетте години на икономически трудности, последвали падането на комунизма, коментира АП.

“Бивш комунист води в изборите в България”, съобщава в заглавие вестник "Гардиън". Страната ще види достоен край на една странна по отношение на изборите година след като през лятото бившият цар беше избран за министър-председател, сега бивш комунист е на път да стане президент, пише вестникът.

"Царят и комунистите" е заглавието в  "Дейли Телеграф".
Бившият цар ще дели властта с бившите комунисти след като БСП изненадващо спечели изборите, изтъква вестникът. Президентът има главно представителни функции, но играе важна роля в усилията на страна за интергриране в Европа, посочва "Дейли Телеграф".

Избирането на кандидата на БСП представлява най-големия успех на бившата комунистическа партия на президентски избори след падането на комунизма в България, коментира АФП.

В кореспонденцията си от София, ИТАР-ТАСС коментира, че Първанов изцяло е успял да използва политическата подкрепа, делегирана му от повечето кандидати, отпаднали след първия тур на изборите. Не по-малко важно стана и обстоятелството, че зад двойката Първанов-Марин, по препоръка на Движението за права и свободи, гласуваха над 70% от участвалите в изборите български турци, добавя агенцията.

Петдесет и пет процента активност значат стабилна позиция на новоизбрания президент, е мнението на РИА "Новости", цитирайки оценките на социолози. Тя отрази на уводно място новината за победата на Георги Първанов.
Агенциите изтъкват и изявлението на Петър Стоянов, че поема цялата отговорност за изборното поражение.

Президентските избори в България заеха предно място и в новините на арабските телевизионни канали.
Катарската, египетската и сирийската телевизии подчертават надеждата за напредък в отношенията между България и арабския свят след избора на Георги Първанов.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!