Председателят на комисията професор Константин Шушулов заяви за Би Ти Ви, че електропреносните дружества няма да определят регионални цени на тока.

"Няма такова нещо твърденията на говорителя на Пловдивското електроразпределение Румен Димитров не отговарят на истината. Ние сме взели строги мерки в наредбите и ще контролираме загубите на електроенергия от дружествата", каза по телефона проф. Константин Шушулов.

Загубите по електропреносната мрежа са около 30 процента, допълни Шушулов. От първи април енергийната комисия ще признава само загуби до 14 процента.

"Ако дружествата не подобрят електропреносната мрежа и не спрат кражбите на ток загубите над 14 процента няма да се признават и разходите ще са за сметка на дружествата", допълни проф. Шушулов.

Механизмът за ценообразуване на електрическата енергия вече е подготвен от комисията за енергийно регулиране и одобрен от синдикатите. Ценообразуването за тока ще бъде обсъдено на следващото заседание на правителството.

Промяна в цената на тока ще има през юли прогнозира председателят на Комисията за енергийно регулиране. Той не назова процента на поскъпване, но уточни че скокът в цената ще бъде компенсиран от увеличението на бюджетните заплати.

"Ектроразпределение"- Пловдив не е натоварвало редовните си абонати със сметките на нередовните платци, каза днес за Би Ти Ви говорителят на пловдивското енергийно предприятие инж. Румен Димитров. Той опроверга информация в медиите, че при въвеждането на регионални цени на тока, сметките за елекричество на редовните абонати ще се увеличат със загубите от длъжниците.

870 хиляди са абонатите на пловдивското енергийно предприятие в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. Общо несъбраните вземания са за 18 милиона и 850 хиляди лева, като от тях само в пловдивските квартали "Столипиново" и "Шекер махала" се дължат над 6 милиона и половина лева.