Фирмата-преброител бе сменена с “Деметра” след като не успя да изпълни поетите задължения.

Прокуратурата проверява доколко законосъобразна е дейността на обединението и дали е извършен опит за манипулация на резултатите от първия тур.

Междувременно ЦИК оповести, че за втория тур ще бъде осигурено тройно преброяване.
В ЦИК ще брои официалният-преброител "Деметра" като резултатите ще се проверяват два пъти.
Преди да бъдат представени в Централната комисия, секционните протоколи ще се въвеждат в компютри в районните избирателни комисии.

Михаил Константинов, член на ЦИК, обясни, че една от най-важните функции на обработката на данните в РИК, е възможността за отстраняване на явни фактически грешки на СИК-овете.

Областните управители ще осигурят необходимата техника за РИК-овете, които ще изберат операторите. Така точността на данните ще се провери с компютър два пъти - в Районните и Централната избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК, Бисер Троянов, заяви, че при несъответствие ще се търси коя от двете схеми е допуснала грешка и тя ще бъде отстранена преди повторната проверка на “Деметра”.
С този механизъм Комисия и преброители се надяват безпроблемно да могат да обявят изборните резултати в срок.

Средствата, предвидени за втория тур, са 3 700 000 лева. По пет хиляди лева депозит ще бъдат възстановени на кандидат - президентските двойки, тъй като всички преминаха 1% на първия тур.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!