Енергетиците са преценили, че това е възможно с електромери, които при изчерпването на лимит от безплатна електроенергия, ще изключват захранването.

90% от тока в столичния квартал "Христо Ботев" се краде. Кварталът дължи 85 000 лева на "Електроразпределение-Столично".
Средната сметка в квартала е 7 лева, каза за Би Ти Ви Божидар Гатев, началник -"Електроразпределение-Столично", клон "Север".

Раздаването на енергийни помощи от Социалното министерство е неефективно. Експертите са категорични, че ако се раздават въглища за отопление, ромите ще ги продават и пак ще крадат ток.

Инж. Димитър Шевиков, председател на Браншовата камара на енергетиците, обясни, че недобрсъвестните платци "или трябва предварително да си плащат, или трябва да им се сложат електро- измервателни уреди и след като ползва това, което ще плати държавата, да бъде изключен."

Ако дълговете се опростят, пари за поддръжка на мрежата няма да има. От началото на годината всички дружества привеждат 80% от печалбата си на държавата.

От Енергото са готови да монтират за своя сметка електромери, които след надхвърлянето на лимит от 450 киловата, да изключват захранването.

Двадесет и две електрически табла в квартал "Христо Ботев" са вдигнати на 11 метра височина. Това, според експертите, намалява консумацията на тока с 50%.

В момента ромският квартал е гора от проводници, а едно семейство се е заселило в действащ трафопост.