Композицията била пълна с хора, които се връщали по домовете си за най-големия мюсюлмански празник - Хадж.

Много от телата са обгорели до неузнаваемост. Сред жертвите има голям брой деца. Десетки са загинали, когато скочили в движение от горящия влак. Другите останали като в капан в огнения ад, тъй като не могли да отворят вратите и прозорците.

Ранените са 54, по данни на пожарната служба. Според властите инцидентът е предизвикан от експлозия на газов котлон, запален от един от пътниците, който искал да си затопли храната.

Пожарът избухнал около 2 ч. сутринта, местно време, в задната част на композицията. Седем вагона били напълно изпепелени. Макар и в пламъци, влакът продължил да се движи още около шест километра, преди да спре в ал-Айят.

Той пътувал от Кайро за Луксор на юг, натоварен с хора, връщащи се по родните места за петдневните празненства, с които се отбелязва ежегодното поклонение в Мека.

Големият брой жертви се обяснява и с факта, че във влака, пригоден да превозва около 150 души, са пътували двойно повече. Железопътната линия свързваща Кайро с южната част на Египет е затворена за неограничено време.