Константин Димитров е подготвил молбата си за напускане още на 22 януари, когато президентът Първанов встъпи в длъжност. От Министерстовото на външните работи все още не са предложили нова кандидатура.
Мотивите за молбата на посланик Кондстантин Димитров са принадлежност към екипа на предишния президент и правителството на ОДС, в което той бе заместник-министър на външните работи.

"По дълбоко убеждение следва да отстъпя място на приемник, предложен от сега действащото правителство и назначен с указ на новия президент", пише в свое изявление Димитров.

Георги Първанов не пожела да съобщи кой ще бъда неговият заместник.
"Не искам да коментирам мотивите на посланик Димитров. Те са лични и политически, но не са основание да дам негативна оценка на работата му", заяви президентът. 

Държавният глава не коментира как месеци преди срещата в Прага тази персонална промяна ще се отрази на работата за членство в НАТО и Евросъюза.

Константин Димитров е заявил, че до освобождаването му от заемания пост ще изпълнява добросъвестно функциите си на посланик и дейностите в рамките на Плана за действие за членство в Алианса.