Марс се приближава все по-близо до Земята. На 28-ми август, планетата ще бъде рекордно близо до нас и дори ще може да се наблюдава с просто око.

Такова голямо приближаване не е регистрирано в последните 70 хиляди години.

Най-далечното разстояние между Земята и Марс е 210 милиона километра. На 28 август червената планета ще бъде на 55 милиона и 800 хиляди километра от нас. На нощното небе Марс ще свети все по-ярко.

Ако имате бинокли или телескопи още от сега можете да се подготвите за наблюдения. Доцент Валери Голев от катедра "Астрономия" в Софийския университет смята, че гледката не е за изпускане, защото толкова голямо приближаване на Марс до Земята е първото от 70 хиляди години насам. Това небесно явление се нарича противостояние.

"Това е, когато се наредим двете планети - Земя и Марс в една линия със Слънцето. Марс е точно зад нас, ние сме на правата линия между Слънцето и Марс, и в този смисъл сме противопоставени на Слънцето", обяснява доц. Валери Голев.
Противостоянието на Марс дава възможност за успешно изстрелване на изследователски сонди. Според американската космическа агенция НАСА първият човек трябва да стъпи на Марс около 2020-та година.
"Вие трябва да прекарате поне 2 години, за да отидете до там за 7 месеца, да стоите на планетата, да изчакате подходящия период за връщане и още 7 месеца назад. Значи, за тези 2 години вие можете да натрупате толкова радиация, че почти сигурно ще се разболеете от рак и то смъртоносно4, казва доц. Валири Голев.

Изследователите трябва да решат проблема с предпазването на космонавтите от марсианската радиация. В противен случай стъпването ни на тази планета е под въпрос, допълни доцент Голев.

За приближаването на Марс към Земята ще ви разкажем и в предаването "Би Ти Ви Репортерите".
Репортерът Борислав Лазаров ще наблюдава уникалното явление от Националната обсерватория на връх Рожен.