Освен несъобразената скорост и употребата на алкохол, често причина за катастрофите по пътищата е и намалената видимост.

За да стане по-безопасен пътя до селището, в което живее Тодор Иванов от Нова Попина, той се
заел по своя инициатива да го разчиства.

Въоръжен с трион и брадва, почти всеки ден може да бъде видян на километър от Нова Попина. Мъжът започнал своята дейност, след като на това място била нападната и обрана жена, а нападателите й се скрили в буйната растителност.

"Рачистих аморфата - тук имаше много дървета, клони, въобще - беше много трудно проходимо за хората. Целта ми е до селото поне да направя пътя - да е приятен, да е удобен", казва Тодор Иванов.

След няколко месеца работа Тодор Иванов вече има система за подбор при сечта - първо премахва храстите, които крият непосредствена опасност от катастрофа, а след като съселяните му оберат плодовете от самораслите дървета - разчиства и около тях.
За случайните минувачи доброволецът от Нова Попина се е превърнал в атракция. Най-често го питали колко му се плаща. Тодор твърди, че не иска пари за труда си. Отдавна е безработен и така се чувства полезен, а начинанието си определя като част от свой личен проект -"Красива и безопасна България" .