Британците са най-добрите певци в бар. Това показва резултатът от първия световен шампионат по пеене караоке във Финландия.

Японците, които са луди по караоке, изненадващо се отказаха от състезанието и така дадоха приза на британците. 23-годишният англичанин Дани Гадби и 31-годишният Уке Еке бяха коронясани като победители в малкото финландско градче Хейнола. Те изпълниха евъргрийни като "Fly Me to the Moon" на Франк Синатра. Двамата изпълнители се прибраха вкъщи с награда от по 3 500 евро. Техни подгласници бяха финландци.

Около 70 кандидат-певци от седем страни участваха в състезанието под акомпанимента на 500 зрители. В категорията за жени среброто спечели финландката Саед Ховисилта, следвана от жена от Норвегия.

Караокето е измислено в Япония. Изпълнителите пеят добре познати поп и рок парчета на фона на предварително записан инструментал и всъщност подражават на звездите, чиито песни пеят. Малко от желаещите да се прочуят с гласови данни и талант обаче действително имат качествата за това. Япония и други азиатски страни, луди по този "стил" отказаха да участват, под предлог, че такива състезания нямат традиция. На финландците пък странните шампионати не са им чужди - неотдавна в страната се проведоха състезания по издръжливост в сауна, хвърляне на мобилни телефони и носене на ръце на съпругата. Това е един от начините, по който Финландия се стреми да привлича чужди туристи.