Миналия петък космонавтът Юри Маленченко изправи косите на руската и американската космически агенции, след като неговата възлюбена обяви тяхната предстояща сватба по оста Тексас - МКС. Разстоянието на отсечката с дължина 380 километра едва ли щеше да попречи на влюбените да узаконят своята връзка, ако не бяха множеството формалности.

Бъдещата съпруга на Маленченко е от руски произход, но живее в САЩ и има американско гражданство. Двамата възнамеряваха да се оженят съгласно законите на щата Тексас. Те позволяват брачният ритуал да бъде извършен в отсъствието на единия от двамата съпрузи. Това може да стане ако липсващата половинка изпрати свой пълномощник. За целта Маленченко дори изпраща писмо до компетентните служби на щата Тексас, в което излага мотивите за своето отсъствие.

В крайна сметка обаче сватбата няма да се състои, защото тя ще повдигне редица въпроси от международен характер. Като военен офицер, работещ на стратегически обект, Маленченко трябва да получи специално разрешение от руското Министерство на отбраната преди да се ожени. Москва такова разрешение не е издавала. Така или иначе свтабата можеше да се състои и без това разрешително. Тук обаче щеше да изникне проблемът какво гражданство ще избере Маленченко, защото въпреки съвмесните усилия на САЩ и Русия в космическата област Москва продължава да има своите тайни.

В крайна сметка Маленченко успокои хората от двете страни на океана като обяви, че ще се ожени в Русия през октомври, когато свършва мисията му на Международната космическа станция.