Едно от условията за участие е те да достигат 80 см в диаметър.

Своите прекрасните изделия представят най-големите майстори от Франция и Белгия. Много от шоколадовите творби са подчинени на определена тема. Тази година темата е "Париж - столица на творчеството". Комплект от 7 шоколадови яйца с различна големина представят седемте смъртни гряха.

Идеята на хотел "Трианон Палас" се ражда в навечерието на новото хилядолетие, през 2000-та година. Инициатори на първата изложба са управата на хотела и големият колекционер и любител на шоколада Шантал де Шуше. Хотелът със стара гастрономическа слава в кралското селище е избрано като идеално място за изложбата. Големите кралски яйца и шоколадови фигури са подредени в галерия, която води към залата "Клемансо". В нея през 1919 година френският президент Жорж Клемансо поставя условията на Версайския мирен договор. Затова организаторите смятат, че досегът с историята ще бъде още едно предимство на експозицията, която, без съмнение, ще донесе на посетителите несравнима естетическа и гастрономическа наслада.