Също днес, но в норвежката столица ще бъде връчена Нобеловата награда за мир. Тази година тя беше присъдена на бившия американски президент Джими Картър за дългогодишната му дейност като посредник в преодоляването на регионални конфликти по целия свят.

След аудиенция при норвежкия крал Джими Картър ще получи наградата на тържествената церемония в Осло. Звездният миг в политическата кариера на Картър проблясва още в началото на единствения му мандат като държавен глава на Съединените щати - от 1977 до 1981 година. Решаваща е ролята му като посредник за подписването на мирните споразумения от Кемп Дейвид между Израел и Египет. За мирните си усилия по близкоизточния проблем Картър едва не получава Нобеловата награда още през 1978 г. Тогава тя е присъдена на египетския президент Ануар Садат и изрелския премиер Менахим Бегин. По време на Студената война Джими Картър обръща вниманието на политиците към човешките права като фактор в международната политика.

Новият Нобелов лауреат за мир е участвал в още много посреднически и наблюдателски мисии в Европа, Азия и Латинска Америка. През 1995 г. с усилията му е постигнато 4-месечно примирие в Босна, важен момент в разрешаването на босненския конфликт.