Ако някой се опита тези дни да намери хотелска стая в малкото австралийско градче Седуна, то със сигурност няма да успее. Всички легла са запазени от две години насам. Причината е утрешното слънчево затъмнение.

Седуна има население от 3 000 души, които се препитават предимно с риболов или земеделие. Намира се на южното крайбрежие на Австралия, там, където пустинята достига океана. Днес и утре обаче Седуна ще бъде залята от около 25 хиляди нашественици - астрономи и туристи, желаещи да видят космическото зрелище утре по залез слънце.

Пътувах 24 часа със самолет, за да дойда дотук от източното крайбрежие на Съединените щати.

Край Седуна вече се издига истинско палатково градче. Неговите обитатели се опасяват, че облаците може да провалят преживяването. Слънчево затъмнение се случва, когато луната застане между слънцето и земята. Утре феноменът ще започне по изгрев слънце в Атлантическия океан западно от Африка. След това сянката на луната ще пробяга със скорост от 23 000 километра в час през Южна Африка и ще пресече Индийския и Тихия океан.

Малко след 11 часа българско време, затъмнението ще бъде видяно от австралийското крайбрежие в района на Седуна за не повече от 32 секунди.