Пациентите ще дават в специален протокол, писмено съгласие на лекарите за всяка манипулация или изследване, след като бъдат подробно информирани за здравето си. Досега съгласието на болните беше предвидено само при лечение в болниците.


Всеки един пациент има правата да получи цялата информация за състоянието си. Докторът трябва да му обясни какви изследвания се налагат, кои са застрашаващи живота му, кои са неприятни и само ако пациента се съгласи може да се работи с него.

Лекарите ще бъдат глобявани от 70 до 400 лева, ако не информират пациента, откажат преглед, поискат повече пари от потребителската такса, злоупотребяват с изписването на безплатни лекарства, както и ако се държат неадекватно.
При три нарушения или рецедив касата ще прекратява договора на доктора.

Пациентите не трябва да отиват пияни на преглед и трябва да спазват вътрешния правилник на лечебните заведения. Те трябва задължително да се явят и на контролните прегледи. Ако откажат профилактичен преглед губят осигурителните си права за един месец.
Посещенията в домовете на болни са безплатни, напомниха от лекарския съюз.

Списъкът с лекарствата, за които касата ще плаща напълно или частично все още не е уточнен. Причината е въвеждането на ДДС върху медикаментите. От Лекарския съюз ще настояват касата да плаща напълно основните лекарства за дадено заболяване, а пациентът да доплаща помощните медикаменти.

Новите условия в рамковия договор ще влязат в сила от първи април.