Жената страда от прогресивна парализа на двигателната нервна система и е неподвижна от главата надолу. Тя настоява да има достойна смърт, което смята за свое човешко право.

Седемчленният съдебен състав в Страсбург определи като правилен отказа на британските съдебни власти да разрешат самоубийство с чужда помощ.
43-годишната Даян Прити е прикована в инвалидна количка и комуникира чрез компютър. Лекарите й дават още няколко седмици живот.

Прити се обърна към Европейския съд за човешките права, за да обжалва решението на Камарата на представителите - най-високата британска съдебна инстанция. Неизлечимо болната жена обвинява властите във Великобритания в нарушаване на човешките й права за това, че не желаят да признаят на съпруга й имунитет от съдебно преследване, ако той й помогне да умре. От 40 години отнемането на собствения живот не е незаконно във Великобритания. Оказаването на помощ на самоубиец обаче е престъпление и се наказва с лишаване от свобода за срок до 14 години. Така е и в още няколко страни, подписали Европейската конвенция за човешките права - Австрия, Италия, Норвегия и Испания.