Проучване в Китай показало, че при хората, които редовно пият чай, вероятността от ракови заболявания е двойно по-малка, отколкото при останалите.

При изследвания на урината на пиещите чай било регистрирано наличие на полифеноли, които лекарите свързват с понижен риск от раково заболяване. Това ги довело до извода, че полифенолите имат свойството да предпазват от канцерогенни фактори.

Растението чай съдържа изключително мощни антиоксиданти. Те са враг на свободните радикали - заредени частици, които се произвеждат от организма и могат да увредят клетките. Лекарите смятат, че при нарушаване на баланса в организма клетките могат да мутират и да стимулират развитието на болестните процеси, в това число и рака. Най-много антиоксиданти се съдържат в зеления и черния китайски чай. Други изследвания показват, че веществата в чая спират развитието на туморните клетки и предпазват здравите.