Осем хиляди долара бяха осигурени, за да се изработят специални тъмносини покривала за двете статуи в главната зала на министерството.

"Духът на правосъдието" и "Величието на закона" се намират в голямата зала на правосъдната сграда от 70 години. Те са най-важната част от ансамбъла от 57 статуи, който се намира там, смятат повечето експерти.

Настоящият министър на правосъдието Джон Ашкроф обаче, не одобрявал тяхната голота и дори се дразнел от скулптурите, казват подчинените му. Затова те осигуриха средства за изработване на покривала за двете произведения на изкуството. Статуите ще бъдат покривани, когато е необходимо.

В американската столица има много паметници, нео-класически сгради и скулптури. Голяма част от тях следват античните традиции и показват човешкото тяло почти голо.
В парка на Вашингтон, където също има такива фигури, хората смятат, че инициативата на министерството е безсмислено харчене на парите на данъкоплатците.

"Нова глупост, бих казал, републиканска глупост. Струва ми се, че това е пилеене на пари", е мнението на жител на града.