Националната агенция ИРНА съобщи, че при операцията са иззети над 5 тона опиум по границите с Афганистан и Пакистан. Трафикът на наркотици продължава, въпреки забраната в Афганистан и строгите наказания в Иран.

Макар че шериатът предвижда смърт за разпространение на наркотични вещества, Иран продължава да бъде най-важният транзитен пункт по пътя на опиума, хашиша и хероина от така наречения златен полумесец на Запад.
Трафикантите са застрашени от смъртно наказание, ако количествата наркотик са големи.

В страните от бившия Съветски съюз са заловени 5 тона хероин, като 4 тона от тях в Таджикистан, който също граничи с Афганистан. Т
алибаните забраниха производството на опиум през юли 2000 година, като изнасяните количества спаднаха от 1 300 на 185 тона годишно.
Въпреки забраната афганистанците продължават да садят мак, за да се прехранват.

"В Афганистан няма фабрики или други начини за препитание. Ние имаме само това в селото и във всички села хората се занимават само с мак", споделя Рехмат Шах, търговец на опиум.

Селяните се оплакват, че отглеждането на мак е трудоемка и ниско платена работа. Те заявяват, че ако има някакви държавни помощи за прехранване на семействата, ще се откажат от производството на маково семе, което е основата на нежната смърт - хероинът.