Националният съюз на превозвачите, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциацията на газоразпространителите, Съюзът за стопанска инициатива и всички регионални съюзи в страната са в готовност и за ефективна национална стачка следващия вторник.

Срокът за намиране на вариант за решение "преговори" за отправените до момента искания е до края на седмицата.

Ако се стигне до преговори, превозвачите не изключват компромиси от своя страна.

"Бихме могли да спорим за възрастта на автомобилите, ако имаме решение на казуса признаване на разхода на автомобили за основни средства", посочи Румен Киров, председател на Националния съюз на превозвачите.

Предложението на транспортния министър новорегистрираните коли да са на не повече от 4 години, браншовиците заменят с вариант между 7 и 10 години. Сега средната възраст на такситата е около 14 години. 95 на сто от тях са на газ. Ако акцизът скочи от 260 на 360 лева и цената се изравни с най-евтиния бензин, таксито ще изхвърли газовата си уредба, която струва 500 лева, изчислиха дистрибутори на газ.

На въпроса дали има ли война между газоразпространителите и петролните фирми, Григор Григоров, председател на Асоциацията на газоразпространителите, отговори така: "Война е много силна дума. Имаме икономически искания, петролните фирми също имат икономически искания. Въпросът е, че спорът е стигнал на ниво, което не можем да разрешим по между си."

Преди дни петролни компании обявиха, че ще затворят свои обекти, ако в бюджета за догодина акцизът на газта бъде намален.

В Кърджали и Смолян днес таксиметрови шофьори протестираха срещу новите акцизи на пропан-бутана и спирането на старите коли. Над 300 таксита със запалени фарове и надути клаксони преминаха преди обяд по централните улици на Кърджали. В Смолян шествие направиха над 50 таксита.

Освен другите искания, шофьорите настояват да се спре издаването на нови разрешителни за таксита в града, защото според тях сегашните коли са достатъчни.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев заяви в Русе, че няма за какво повече да преговаря с таксиметровите превозвачи и няма от какво да отстъпва. Претенциите на превозвачите са свързани с други ведомства, а не с транспортното, каза министър Василев.

От своя страна, инициативен комитет от работници в "Лукойл Нефтохим", с декларация до парламента и правителството, се обяви срещу намерението да се увеличат акцизите на дизела и бензините за сметка на акциза на пропан-бутана. Според тях готвените промени в Закона за акцизите ще облагодетелстват няколко вносители на пропан-бутан, а ще доведат до рязко поскъпване на дизела и бензините. Това, според работещите в Лукойл, ще предизвика поскъпване на хляба и всички останали стоки и услуги, а хиляди нефтохимици ще останат без работа.