Рибата и 1-2 чаши червено вино намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, доказват медицински проучвания.

На всеки 100 000 българи 80 умират от остър инфаркт, показват данните на Националния център по здравната информация. Това е четири пъти повече в сравнение с данните за Франция и Италия.
Според учени една от причините за по-малкото инфаркти в тези страни е увеличената консумация на риба и червено вино. Рибните мазнини повишават нивото на полезния холестерол в организма. Това е невъзможно да стане с лекарства, признават кардиолозите.

Когато той е нисък, дори при нисък вреден холестерол, това пак може да е рисков фактор. Оказа се, че едно от нещата, като рибата и танините на червеното вино и алкохола въобще, но до 1-2 чаши, повишават полезния холестерол и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Според черната статистика у нас, жителите в големите градове получават по-често инфаркти, а в селата е по-висок процента на смъртните случаи след сърдечна атака.

Освен рисковете от начина на живот, има още две важни причини за високата смъртност. Първо - времето на пациентите да осъзнаят и да потърсят лекарска помощ. И второ - една безкрайна тромава система и викане на бърза помощ и личен лекар.

Профилактиката е сред най-важните условия, за да намалеят болестите на сърцето, не спират да повтарят лекарите.