Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Николай Ангелов прогнозира пред Би Ти Ви, че броят на хората, които ще получат енергийни помощи през този отоплителен сезон ще бъде поне десет процента по-малък от миналата година.

Причината според него е, че част от социално слабите са повишили жизнения си стандарт, а други 85 хиляди души са се включили в програмата "От социални помощи към заетост".
Миналата година 170 хиляди души са получили енергийни помощи за отопление с ток и парно. От тях 2 хиляди са декларирали отопляем обем по-малък от този, който се покрива с енергийната помощ. Разликата между ниския заявен отопляем обем и отпуснатата енергийна помощ е била върната в бюджета. Така при получаването на изравнителните сметки през лятото тези 2 хиляди социално слаби е трябвало да плащат част от енергийната си помощ. По проблема вече има договорка и сумите за миналия сезон ще бъдат преведени на "Топлофикация", съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

"Тази година сме решили да превеждаме сумите авансово - целите - на топлофикационните дружества при изравняване на сметките от фирмите за топлинно счетоводство. Независимо през кой период на годината ще стане. Ако има надвзети суми самите топлофикационни дружества ще връщат сумите на дирекциите за социално подпомагане и гражданите няма по никакъв начин да бъдат ощетени от това недоглеждане", поясни Николай Ангелов - изпълнителен директор на Агенцята за социално подпомагане.

Тази година енергийната помощ нараства със 7 лева, което покрива увеличението в цената на топло- и електроенергията. За енергийно подпомагане през този отоплителен сезон държавата е отпуснала общо 110 милиона лева.