Българското правителство посреща новите финансови трусове с притеснение, но и с умерен опримизъм. Преди bTV премиерът заяви, че финансовата ни дисциплина е отлична.

Бойко Борисов очаква след месец, "Стандард енд Пуърс" да повиши кредитния ни рейтинг.

„Убеден съм, че септември ще бъде повишен, защото всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват - умерено харчене на парите и то само в инфраструктурни проекти - в екология, магистрали, пречиствателни станции и пристанища. Оттам държавата в следващите години ще получава, и то огромни приходи”, каза премиерът.

Попитан дали се притеснява, че ако се задълбочи кризата в Европа, това може да рефлектира върху парите, които идват у нас от ЕК, Борисов отговори, че Брюксел работи по много ясни правила.

"Не само, че не се притеснявам, но само преди два дни от ЕК ни позволиха с техни пари да наемем експерти от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, за да можем по-бързо и по-качествено и с повече капацитет да усвояваме еврофондовете”, каза министър-председателя.

В отговор на въпрос дали още смята, че България трябва да се присъедини към Еврозоната, премиерът каза: "Не. Вече Еврозоната трябва да се промени и да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива каквито са в България, и едва тогава бихме се присъедини към Еврозоната”.