В този иракски град са базирани войниците от българския контингент. Според Василев визитата на кмета на Кербала ще е важна стъпка, знак за добронамереност и приятелско отношение към българските войски в Ирак. На жителите на Кербала ще бъде изпратен един ТИР с лекарства като дар от българския народ.

Според иракския журналист Мохамед Халаф, интересите на иракчаните съвпадат с тези на американците, но Арабската система като цяло трудно ще допусне демократично управление в района.

"Тези хора вътре в страната и тези отвън са обединени от една цел - да провалят американския модел в Ирак, да не се установи демокрацията в Ирак, защото това ще е много опасно за всички в района и в Арабската система като цяло", посочи журналистът.

"Да, има някои трудности, но преди няколко дни в Ирак беше направено социологическо проучване на Галъп, че 67% от населението на Ирак одобряват промените в страната, 8% са против", заяви в "Сеизмограф" иракският бизнесмен Максим Джаббар.

"За първи път в историята на арабския свят седи лидерът на комунистическата партия до генералния секретат на мюсюлманските братя. Което досега не е съществувало", каза още Мохамед Халаф.