"Преди да бъде официалната номинация аз казах - "Искам да бъда кмет на София." Сега вече казвам - "Не искам да съм кмет на София, а искам да бъда избран за кмет на София", заяви Васил Иванов, който си пожела да направи повече отколкото може да обещае. Той бе подкрепен и от премиера. Симеон Сакскобургготски посочи успеха на Васил Иванов в две области - като добър предприемач и като успешен министър на спорта.

"И нали има една приказка, че две без три не може, значи сме сигурни, че той ще бъде и добър кмет", каза министър-председателят.

Васил Иванов ще бъде и водач на листата с общински съветници на НДСВ.

"София е нашият дом, който заедно трябва да подредим, за да има в него уют, ред и светлина" - с това послание откри предизборната си кампания кандидатът на СДС за столичен кмет Надежда Михайлова.

"Общината е длъжник на софиянци, които живеят в жилищните комплекси за осветлението, зелените пространства, достъпността на общинските услуги, но ной-вече им е длъжник за сигурността", посочи Михайлова.

Тя обеща специална програма за рехабилитация на панелните жилища в София, нова организация на уличното движение с въвеждане на задължителни изисквания за паркиране и премахване на паяците, системно поддържане на уличната настилка и рязко намаляване на бездомните кучета и градската мръсотия.

Председател на предизборния щаб на лидера на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски е Диляна Грозданова. Софиянски заяви, че за него кметският пост е далеч от политиката.
"Това, което мога да ви кажа, е, че за тези 8 години разбрах, че кметството не е политика, и е много далеч от политиката. Затова ще отида през този месец навсякъде - от "Патиланци" до сметището, където знам, че има напрежение. От "Горна баня" до "Кремиковци", просто навсякъде, и това ще бъде основната цел, да видим проблемите. За мен е важен всеки софиянец", каза настоящият кмет на столицата.

На срещата с журналисти бяха представени и някои от 60-те кандидати за общински съветници, издигнати от Съюза на свободните демократи.

БСП откри кампанията си в Народния театър "Иван Вазов". В началото бе излъчен половинчасов филм от тържествата на връх Бузлуджа през август. Водещ на програмата бе Стефан Данаилов. От сцената на Народния театър кандидатът за кмет на София Стоян Алексадров поиска да опровергае твърденията, че гледа несериозно на кандидатурата си. Там бе представен и водачът на столичната листа за общински съветници - историкът Божидар Димитров.
Тържеството завърши с изпъление на ансамбъла на Нешка Робева.

Представително изследване на "Алфа рисърч" показва какви са стартовите позиции на кандитите в петте най-големи града в страната - Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София. Във всяко от населените места са интервюирани по 700-800 пълнолетни българи.

Във Варна е вероятно да няма балотаж, ако сегашната тенденция се запази. Позициите на БСП и СДС са блзки една до друга. НДСВ е след тях, но не особено далеч, така че може да се очаква известна мобилизация на партийните електорати.

В Бургас разликата между кандидатите, които се оформят на второ, трето, четвърто и пето място, е изключително малка и е в рамките на статистическата грешка. Ако се говори за по-силна мобилизация в процеса на кампанията, тогава на второ място, при евентуален балотаж, би могъл да бъде всеки един от кандидатите.

Същинската кметска надпревара в Стара Загора предстои по време на кампанията. Разликата между двамата основни претенденти не е чак толкова голяма. Ако се вземе предвид подкрепата за политическите сили, които стоят зад кандидатурата на Цанко Яблански, СДС и НДСВ, се вижда относително добра политическа подкрепа, т.е. и тук могат да се очакват изненади.

Пловдив е градът, където голяма част от анкетираните са заявили, че няма да гласуват. Това обаче влияе негативно върху разпределението на гласовете за останалите кандидати.

В столицата статистическите данни показват известно сходство със ситуацията във Варна. Очаква се напрегната надпревара и са възможни всякакви изненади. От агенцията напомнят, че е възможно част от хората, които са заявили желанието си да гласуват за един или друг кандидат, на изборите реално да не отидат до урната.