СДС огласи своя декларация по повод новото назначение на генерал Бригадир Аспарухов. "Назначаването му за координатор на спецслужбите към политическия кабинет на премиера, е откровено и скандално възстановяване на влиянието на бившата Държавна сигурност върху политическия живот на страната", се казва в декларацията. Според лидера на СДС Надежда Михайлова, "Неограничената информация и власт, които се дават на Аспарухов, поставят под заплаха не само приемането на България в НАТО, но и гражданския контрол върху спецслужбите".

"С този акт Симеон даде отговор на въпроса кои хора го доведоха на власт и разкри своята зависимост от тях, заявят от ОДС. Според тях силата на тази зависимост на премиера от комунистическите тайни служби личи и от факта, че с назначаването на Аспарухов Симеон нарушава действащите закони и бламира силовите си министри и главния секретар на МВР.

Новият пост на Бриго Аспарухов - член на ръководството на БСП и доскорошен претендент за председател на соцпартията - доказва и тесните връзки между Симеон Сакскобургготски и бившата комунистическа партия и разрушава мита за опозиционната роля на БСП. БСП не може повече да отрича подкрепата си за правителството, след като поема контрола върху националната сигурност. Затова премиерът е съгласувал решението си само с БСП и зад гърба на собствената си партия, показвайки на своите депутати и министри, че цената за оставането им на власт минава през сделка със социалистическата партия", каза Надежда Михайлова.