По повод на зачестилите напоследък слухове, че ще се закриват театри, Министерството на културата отново съобщава, че няма да закрива нито един държавен сценичен културен институт. Призоваваме творческите гилдии да спрат да робуват на слухове и да приемат необходимите мерки за оптимизиране на разходите с 10%, които в условията на криза се отнасят до всички бюджетни организации в страната. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на МК.

В България има 41 държавни театъра, две държавни опери, една държавна оперета, четири държавни оперно-филхармонични дружества, три държавни музикално-драматични театъра, пет държавни филхармонии. Те се издържат от парите на данъкоплатците. МК подготвя писма до държавните сценични културни институти, в които ще посочи минимален праг на приходите.

Министерството не може да не изпълни постановлението на правителството за оптимизиране на разходите и след като министърът на финансите утвърди новото разпределение на средствата, ще уведоми всички държавни културни институти с какви средства ще разполагат до края на 2010 година, посочват от МК.

Реформата в сферата на културата няма да се прави заради самата реформа, а има за цел да гарантира такива условия за развитие на таланта, че нивото на културния продукт да бъде високо. Тази реформа, както неколкократно досега е подчертавал министърът на културата Вежди Рашидов, ще се прави с усилията на всички творци, а няма "да се спуска отгоре". Това е и целта на сформираните вече работни групи по реформата в сценичните изкуства, които са получили вече различни модели за обсъждане, припомнят от МК.