Много пожарникари, участвали в спасителните операции в Световния търговски център, са с нарушено здраве. Телевизия Ей Би Си съобщи, че някои от тях трябва да се пенсионират.

Някои от спасителите са заболяли от астма. Други имат нарушено дишане, постоянна кашлица или намален капацитет на белите дробове.
Според говорител на Пожарната служба в Ню Йорк, още е рано да се каже колко хора ще се пенсионират по болест, но тридесет вече са предприели тази стъпка.
Някои от пожарникарите, прекарали дълго време в праха на рухналия Световен търговски център, могат да развият рак след години.

Лекари от пристанищните служби на Ню Йорк съобщиха преди време, че техни служители имат повишено съдържание на живак в кръвта.

Заболелите от астма няма да могат да работят повече като пожарникари. Огнеборците обясняват, че и най-малкото белодробно смущение се изостря фатално при досег с дима от пламъците. Астматиците също така не могат да се катерят по пожарникарските стълби към високите етажи.

Адвокати подготвят документите и на здрави засега огнеборци за евентуални съдебни процеси срещу Нюйорската община, ако клиентите им развият болестни симптоми.