Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева представи пакет от законодателни мерки за подобряването на бизнесклимата у нас.
Боровец, Пампорово, Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци ще бъдат петте национални курорта със статут на "специфични селищни образувания" в рамките на общините.

"Населението, независимо че е непостоянно в тези национални курорти, е общност, на която трябва да се даде възможност да се саморугелира", поясни Лидия Шулева.

Вицепремиерът Шулева очаква, че така ще бъдат стимулирани туризмът и инвестициите в инфраструктурите на курортите. Закон за насърчаване на инвестициите предвижда местните и чуждестранните инвестиции да бъдат еднакво третирани, като бъдат разделени в три класа в зависимост от размера на вложенията - проекти между 10 и 50 милиона лева, между 50 и 100 милиона и над 100 милиона лева. Инвеститорите ще бъдат обслужвани по-бързо, а отговорността за неспазване на сроковете, ще бъде персонална.

"Министерството на икономиката, не казвам министър Шулева, се опитва да въведе ред в процедурите и в институциите, които не работят и в които има вирусът на бюрокрацията", каза  Божидар Данев, председател на БСК.

С промените в Закона за малките и средните предприятия пък се предлага повишаване на качеството и увеличаване на броя на услугите за малкия и средния бизнес.